November 23, 2022

Att bo i ett Live to Grow studentboende

Välkommen till Aurora i Nacka!

Text: Live to Grow Crew
Aurora_studierum

Hej kompis! Hoppas att du har det bra såhär en bit in i hösten. När mörkret lägger sig tänker vi gärna på sommaren. En sommar för ett tag sedan gjorde vi ett härligt reportage från Aurora i Nacka. Om du är nyfiken på hur det är att bo i ett Live to Grow-studentboende, läs det här! (Det är rätt långt så du kan ju mysa till det med en kopp te eller så till)

Solen skiner över Ektorp en sommarfredag när ett gäng av hyresgästerna på Aurora i Stockholm möter upp för att visa sitt boende. Tillsammans med fotografen Josefine och Auroras förvaltare Monica ger de oss en bild av hur det är att bo i ett Live to Grow-boende.

De vita husen tornar upp sig runt gården, de följer den kuperade tomten lite som snön på en alpkedja. Inuti rymmer de 207 lägenheter om 24–55 kvadratmeter som – trots sina relativt små storlekar – är både ljusa och luftiga. En stor del av dem har balkong som vetter ut mot den gröna gården. Lägenheterna ägs av Grön Bostad och förvaltas av ByggVesta genom konceptet Live to Grow by ByggVesta. Förutom studentlägenheter finns här också ett antal ungdomslägenheter som hyrs ut till personer mellan 18 och 25 år som inte studerar. Vissa av lägenheterna i Aurora är också så kallade kompislägenheter; yteffektiva treor med separata sovrum och gemensamt kök, badrum och vardagsrum som funkar fint för två vänner att dela – det blir väldigt smart både för plånbok och miljö.

Marika har en studentlägenhet på 30 kvadrat och är nöjd med sitt boende: ”Ja, jag uppskattar verkligen planlösningen, den är supersmart! Jag har en tvåa på 30 kvm och den känns på något sätt ändå rymlig. Så är det skönt att ha eget kök och tvättmaskin också.”

Oavsett vilken typ av lägenhet man flyttar in i hos ByggVesta får man en bostad med ekgolv och ljusa väggar, genomtänkt förvaring och noggrant utvalda material. I Aurora är badrummen också helkaklade med dusch och egen tvättmaskin och torktumlare. Med skandinavisk minimalism som grund kan varje hyresgäst enkelt ge sin lägenhet karaktär med möbler och textilier. Via det så kallade Gröna Kontraktet förbinder sig också alla hyresgäster till ett mer hållbart sätt att leva – det gäller allt från energianvändning till sortering av avfall där ByggVesta under lång tid varit en föregångare i branschen.

Aurora_lounge

En viktig del av Live to Grow-konceptet är den områdesansvariga studenten – för att ha närvaro på varje studentboende anställer ByggVesta en student som själv bor i huset. Den områdesansvariga arbetar ett antal timmar i veckan med administrativa sysslor som nyckelutlämning och utlåning av verktyg, men är också en person som kan ha extra koll och som boende kan vända sig till när de behöver någon att prata med. Här på Aurora är Lina områdesansvarig. Hon var en av de första som flyttade in på området under sommaren 2019: ”Det är en positiv och trevlig stämning här – det märks att folk trivs, att man gläds av att området är så fint och att de är nöjda med sin hyresvärd. Själv tycker jag att konceptet med områdesansvarig är jättebra – det blir en flexibilitet i det. Jag ser fram emot att vara med och fortsätta utveckla Live to Grow, vi har stort fokus på trygghet och omsorg och det känns bra i magen”

Situationen för studenter och unga är inte lätt när det kommer till boende. Från Nacka kommuns sida har man försökt att underlätta – marken som Aurora idag står på är ett av flera kommunalt ägda markområden som man utlyst tävlingar om studentbostadsprojekt kring de senaste åren.

”Äntligen är det liv och rörelse i studentboendet i Ektorp! Studenter och ungdomar är prioriterade grupper när vi bygger bostäder i Nacka. Detta fina projekt, Aurora, är en del i en större satsning från Nacka kommuns sida. Nu är de projekten färdigbyggda och inflyttade. Vi har gjort en insats för studenterna på Stockholms tuffa bostadsmarknad och tackar ByggVesta för ett fint samarbete med ett strålande resultat” säger Cathrin Bergenstråhle som är ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka kommun när hon får frågan vad hon tänker kring Aurora.

Att det är liv och rörelse på Aurora kommer delvis från de gemensamma utrymmen som byggts – att skapa miljöer som bjuder in till spontana möten är något ByggVesta fokuserar särskilt på i sina studentboenden, för att göra det mer naturligt att ta kontakt med sina grannar. I Aurora finns till exempel grillplatser på gården och en sorts läktare eller gradängtrappa. Nyligen blev också områdets lounge och studierum klart – och det är flera som väntar på att det ska öppnas för det boende:

”Jag ser mycket fram emot att använda både lounge och studierum. Jag bodde tidigare i ByggVestas studentboende i Norra Djurgårdsstaden och då använde vi studierummen massor, för när man har grupparbete och när man vill komma iväg hemifrån och plugga”, säger Moa. Hon berättar att nu när våren har varit så fin, har många använt läktaren på gården som pluggplats:

”Läktaren är underbar! Att fika eller hänga där när solen skiner är toppen, man ser folk där mest hela tiden. Och det är härligt att det är så fint upplyst när det är mörkt, det är mysigt att titta ut genom fönstret på det.”

Aurora_spel

Det är alltså ganska exakt ett år sedan den första inflyttningen gjordes, och sedan dess har nya hyresgäster fått flytta in etappvis. Som de allra första som flyttar in i ett bostadsområde blir man ju per automatik också de som ansvarar för att skapa en kultur bland grannarna. I Aurora märks det tydligt att man är mån om att skapa en varm och välkomnande sådan – här stannar folk och pratar med varandra på gården, ställer upp ytterdörren mot loftgången på varma dagar och bjuder över grannarna på kaffe. I Auroras community-app YourBlock ställs frågor om allt möjligt och i områdets Facebook-grupp postas det om afterworks och fester. Lite färre stora kalas och samlingar har det såklart varit den här våren, men då har man istället grillat och hängt ute på läktaren.

”Det känns som att det finns en verklig vilja bland folk att ses här. Tror det tog en månad innan vi hade gårdsfest första gången. Precis när alla hade grillat klart sin mat började det regna och vi fick ta allt och springa in i cykelrummet och äta” säger Moa. Lina instämmer: ”Ja, Aurora är mer välkomnande och hemtrevligt än andra ställen jag har bott på”.

Aya och Marika lyfter trivseln på området:

”Folk är vänliga – och hyresvärden med! Tycker ByggVesta har varit bra från första början och gjort flera saker för att skapa bra stämning. Jag har aldrig känt mig otrygg eller osäker här.”

Den lummiga och gröna innergården blir en fin förlängning av det naturområde som Ektorp är – med Nyckelvikens ekar och Långsjöns stilla vatten runt hörnet är det enkelt för alla som bor här att komma ut i naturen och ta en löptur eller få en paus från plugget. Sin nästan lantliga känsla till trots är Ektorp ändå nära Stockholms innerstad – på bara 20 minuter tar man sig Slussen – och det finns flera sätt att ta sig med kollektivtrafik till och från området.

”För mig som dels är från Dalarna och ibland längtar efter skogen, dels vill springa ett par gånger i veckan så är området tilltalande. Jag är jätteglad att vi bor vid Nyckelviken.” säger Marika. ”Ja, en av de bästa sakerna med att bo i Aurora är området – fast det är lägenheter så känns det som att man bor på landet lite. Men bussarna går ofta in till stan och till universitetet är det jättesmidigt att ta sig”, tillägger Moa, som också ofta cyklar ner och tar båten över till stan: ”SL kör ju dem så det är toppen. Förra sommaren jobbade jag på Lidingö och då tog jag båten över dit varje dag.”

Att Aurora ligger just där det gör är ingen slump, när ByggVesta bygger studentboenden är platser som ligger nära stad, grönområden och kollektivtrafik högt prioriterade. Inte bara för att det är smidigt – forskning har också visat att studenter som har den typen av miljömässiga förutsättningar tenderar att göra bättre ifrån sig i skolan.

För att även skapa trygghet inför framtiden, förlorar hyresgästerna inte sina poäng i ByggVestas kö när de får en studentlägenhet hos dem. Det gör att de som pluggar kan fokusera på sina studier och när de är klara så har de både en utbildning och lite bättre chans att få en hyreslägenhet via ByggVesta någon annanstans.

Av dem vi pratar med så nämner alla ordet ”hemtrevligt” när de beskriver Aurora. Det känns genuint och som att det också är en känsla som man tillsammans vill nära. Aya, som har bott i Aurora i snart ett år, jämför det med sin hemstad:

”I Umeå finns den där känslan du vet, alla känner alla, det är en liten stad. Här känns det som att det finns potential för det också, det är en bra och avslappnad vibe. Det känns som hemma.”

--

Hoppas att du gillade detta reportaget – det gör vi.

Ha det fint, hörs snart!

--

Aurora_hund ByggVesta bygger hem för alla :)

kanelbullekladdkaka
October 03, 2023

Det bästa av två världar!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Falafel - gott käk
January 10, 2023

Mattips för oxmånaden januari

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Mindfulness And Breathe
December 28, 2022

Mindfulness in i det nya året

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Julpynt toarulle
December 16, 2022

Supersnabba julpynt

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Aurora_studierum
November 23, 2022

Att bo i ett Live to Grow studentboende

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Middag!
November 01, 2022

Studentens billiga, goda middagar

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Plugga bra hemma
October 17, 2022

Plugga bra hemma

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Fruktsallad
September 23, 2022

Studentens snabba frukost

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Stockholm
July 18, 2022

Sommarlov i Stockholm

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Sommar i Linköping
July 04, 2022

Att göra i Linköping i sommar

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Sommarmat
June 20, 2022

Studentens midsommar!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Vindruvor
May 10, 2022

Söta och salta pluggsnacks

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Spela in anteckningarna
May 01, 2022

Plugga effektivt

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Växter, grönt
March 25, 2022

Inredningstrender 2022

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Friends – Unsplash
March 04, 2022

Vad är kompislägenheter?

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Pynt efter jul shashi-chaturvedula
February 04, 2022

Pynt för när julen är över

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Grytor och pannor – matlagning för januari
January 07, 2022

Recept för fattiga januari

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Fyrverkerier
December 29, 2021

Nyårslöften för 2022

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Ozonlagret_blogg
December 15, 2021

Student-self care i stressiga tider

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Chokladbräck
November 24, 2021

Adventsgodiset!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Höst November
November 12, 2021

Novembermörkret

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Snacks sandwich
October 29, 2021

Snack time!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Dator, undervisning på Zoom
October 18, 2021

Undervisning på Zoom

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Box breathing
October 07, 2021

Andas i fyrkant

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Pyttipanna
September 24, 2021

Studentsmart pyttipanna

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Vanor
September 17, 2021

Nya vanor för 2021

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Skrivbord
August 30, 2022

Till dig som är ny student

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Hemligheten med midsommar
June 23, 2021

Hemligheten med midsommar

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Tre alkoholfria drinkar för varma sommardagar
June 09, 2021

Alkoholfria drinkar för varma sommardagar

Läs mer
Text: Live to grow-crew
Glöm inte årets viktigaste dag
May 27, 2021

Glöm inte årets viktigaste dag

Läs mer
Text: Live to grow - Crew
Annons Time Webb
April 21, 2021

Fem tankar om tid du känner igen som student

Läs mer
Text: Live to grow - Crew
Områdesansvarig
April 16, 2021

Fixa jobb och lägenhet under hela din studietid

Läs mer
Text: Live to Grow team
Våffeldagen
March 24, 2021

Dags för krispiga våfflor!

Läs mer
Text: live to Grow-team
Fem anledningar att gilla våren
March 04, 2021

Fem anledningar att älska våren

Läs mer
Text: Live to Grow-team
semla
February 16, 2021

Tre snitsiga sätt att äta en semla på

Läs mer
Text: Live to Grow-crew
3
January 29, 2021

Våra bästa tips för att överleva hemmapluggandet

Läs mer
Text: Live to Grow-crew
jayda-novak-9Q3H6CP87tU-unsplash
December 14, 2020

Fem fina törstsläckare för vintern

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
pexels-happiness-maker-730508
December 02, 2020

5 DIY julpynt för studentläggan

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Spenat
November 17, 2020

Spenatgryta med gröna linser

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Hemmaspa i duschen
November 05, 2020

Skapa spa-känsla i duschen

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Bananblad
October 30, 2020

DIY: Gröna blad

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Frukost
October 22, 2020

Fyra frukostar att förbereda kvällen innan

Läs mer
Text: Live to Grow
Te
October 16, 2020

Välkomna hösten med tekopp i hand

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Studieteknik
October 02, 2020

Det här med studieteknik …

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Pengar – budget
September 11, 2020

Budget-tips för studenter

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Kakdeg
September 02, 2020

Snacks för hemmaplugg

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Zandra_Esteriör
August 20, 2020

Att starta eget som ung eller student

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Stockholm
August 04, 2020

Sommar i Stockholm 2020

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Aurora_studierum
July 10, 2020

Trygghet och gemenskap i Aurora

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Live to Grow glass strut
June 30, 2020

Sommarlov i Linköping 2020

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Midsommar_krans
June 16, 2020

Gör en blomsterkrans till midsommar

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Växter i badrummet
May 19, 2020

Liva upp badrummet med växter!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Nässlor
April 29, 2020

Nässlor – nordisk superfood

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Söka bostadsbidrag
April 23, 2020

Behöver du bostadsbidrag?

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Gemenskap blog
April 15, 2020

Live to Grow = mindre ensamma studenter

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Påskägg
April 02, 2020

Färga ägg med naturliga ingredienser

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Second hand blogg
March 10, 2020

Är du en miljöhjälte?

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Ujjayi-andningsövning för studenter
February 27, 2020

Ujjayi -andning för oss studenter

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Grönkål
February 13, 2020

Äta säsongsanpassat

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Röda linser
January 24, 2020

Nytt år nya matlådor

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Chokladbräck
December 17, 2019

Världens enklaste julgodis

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Torkade apelsinskivor
December 12, 2019

Världens enklaste julpynt

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
World Soil day blog
December 05, 2019

World Soil Day

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
12 Meh Livetogrowblog
November 22, 2019

Saker att göra när du känner dig lite ”meh”

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Martina
November 13, 2019

Säg hej till Martina!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Blomkål_blogg
November 07, 2019

Blomkålssoppa med rostad vitlök

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Esterior_office
October 18, 2019

Esteriör inreder Aurora

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Om du blir sjuk – person i skog
October 11, 2019

Vad händer om du blir sjuk?

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Aurora lounge
October 04, 2019

Auroras lounge växer fram

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Nudlar
September 27, 2019

Härligare studentnudlar!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Ozonlagret_blogg
September 16, 2019

Hålet i ozonlagret stängs

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Nobelus fasad
September 13, 2019

Rösta på Nobelus!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
LTG Snacks blog
September 09, 2019

Schyssta snacks för studenter

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Bastu
August 28, 2019

Hälsosamma bastubad

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
1 LTG Ecofriendliness blog
August 20, 2019

Klimatsnällare på direkten

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Gamla Linköping blogg
August 12, 2019

Sommar i Linköping

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
37 LTG DIY blog
August 08, 2019

DIY:s för studentlägenheten

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
42 LTG Skärgård blog
July 27, 2019

Sommar i Stockholm

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
36 LTG Picnic blog
July 15, 2019

Ta med-vänlig mat

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
40 LTG Kompislägenhet blog
July 08, 2019

Live to Grows kompislägenheter

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
51 LTG Colonia2 2blog
July 02, 2019

Stundentboende nr 2 i Linköping på g!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
48 LTG Selfcare blog
June 27, 2019

Supersnabba self care-tips

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
33 LTG Linasdadel blog
June 18, 2019

Plugg-snacks för långa study sessions!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
35 LTG Valla blog
June 11, 2019

Emmas tips

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Aurora apartment blog
May 29, 2019

Öppet hus på Aurora i juni

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
LTG Study 2 blog
May 22, 2019

Gör plugget roligare – och effektivare

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Banan havre kakor
May 15, 2019

Snacks för intensiva studiesessioner

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
28 LTG George blog
May 08, 2019

Hallå George!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
27 LTG Self care blog
May 02, 2019

Hallå studenter! Ta en paus i pluggandet.

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
26 LTG Lina blog
April 25, 2019

Bästa studentfikan, semlan och stället att strosa på

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Påskägg blogg
April 17, 2019

Dags för påskgodis!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
23 LTG Pomodoro blog
April 14, 2019

Plugga effektivare

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
20 LTG Nettles blog
April 08, 2019

Billigare studentliv!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
17 LTG Time blog
March 28, 2019

Få kontroll på tiden

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
14 LTG Cleaning 2 blog
March 21, 2019

Få din studentlya att skina!

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
12 LTG Money blog
March 15, 2019

Tre enkla tips för bättre sparande

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
LTG Study blog
March 01, 2019

Total tystnad eller livliga diskussioner?

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
Lentil Stew
February 22, 2019

Funderar du på att använda köket I din studentlägenhet?

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
5 LTG-Valentines blog
February 14, 2019

Alla hjärtans dag

Läs mer
Text: Live to Grow Crew
4 LTG Competition blog
February 13, 2019

Hjälp oss att namnge vårt nya studentboende i Ektorp

Läs mer
Text: Live to Grow Crew

Hey visitor! We’re happy you’re here! Just so you know, we use cookies to enhance your experience of our site.