
Vi uppmuntrar alla att försöka leva mer miljövänligt. Det är inte så svårt egentligen, man behöver bara vänja sig lite. Ett av de lättaste sätten att bli mer miljövänlig är att återvinna sitt skräp (vilket är superlätt om du bor i en av våra studentlägenheter, eftersom det finns lättillgängliga miljörum i alla fastigheter). En del tror att en persons skräp inte gör någon skillnad för världen, men det gör det; genom att återvinna en enda tidning sparar du tillräckligt med energi för att laga 38 koppar kaffe! Här är några exempel på vad du kan lägga i de olika behållarna i ditt återvinningsrum och några anledningar till varför du bör lägga saker i dem!
Pappersförpackningar
Mjölkpaket, flingpaket, toalettrullar, skokartonger.
Varför du ska återvinna det: För varje ton papper eller kartong som återvinns räddas 14 träd!
-
Glödlampor och batterier
Glödlampor, lågenergilampor, lysrör.
Varför du ska återvinna det: Om alla glödlampor skulle återvinnas skulle vi kunna skydda naturen från 14 ton bly per år.
-
Batterier
Batterier
Varför du ska återvinna det: Batterier innehåller många farliga ämnen som kvicksilver, bly och andra tungmetaller som är skadliga för människor, djur och natur. I 50 000 svenska sjöar har fiskar högre kvicksilverhalt än det rekommenderade värdet – något som bland annat kommer från batterier som inte återvunnits.
-
Metallförpackningar
Konservburkar, korkar, kapsyler, aluminiumfolie, värmeljushållare.
Varför du ska återvinna det: Metall kan återvinnas hur många gånger som helst! Genom att återvinna metall sparar du 95 % energi jämfört med vad som behövs för att ta fram nya metallförpackningar. Om du återvinner en konservburk sparar du energi som räcker till upp till sju timmars tv-tittande.
-
Färgat glas
Burkar och flaskor av grönt eller brunt glas
-
Ofärgat glas
Burkar och flaskor av genomskinligt glas
Varför du ska återvinna det: Glas kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten blir sämre. Det återvunna glaset blir bland annat till nya glasflaskor.
-
Sist men inte minst: Glöm inte att återvinna alla dina plastförpackningar – plast tar hela 450 år att brytas ner i naturen.
Lämna grovavfall och farligt avfall (möbler, stekpannor, kemikalier, färg etc) till återvinningscentralen. Läkemedel kan du lämna in till närmaste apotek.
Ses i miljörummet!